Nina Brinkmann

Nina is re-integratiecoach en casemanager bij Enroute en specialist in verzuim & re-integratie vraagstukken. Wil je meer weten over Nina? Neem contact met haar op.

Werkgever Re-integratie
11 november 2022

Wat doet een re-integratiecoach?

Wat doet een re-integratiecoach? Een re-integratiecoach is iemand die zieke werknemers helpt bij het zoeken van een baan of re-integratieplek en wordt meestal ingezet door de werkgever. Vandaag beantwoorden wij de volgende vragen:

  1. Wat is een re-integratiecoach?
  2. Wat doet een re-integratiecoach?
  3. Hoe verloopt een re-integratietraject?
  4. Hoe lang duurt een re-integratietraject?

Wat is een re-integratiecoach?

Een re-integratiecoach is iemand die zieke werknemers helpt bij het zoeken van een baan of re-integratieplek. Een re-integratiecoach wordt meestal ingezet door een werkgever. Dit blog gaat over de re-integratiecoach die wordt ingezet voor spoor 2 re-integratie.

Als een werknemer ziek is, zijn werkgever en werknemer verplicht om er samen voor te zorgen dat de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Lukt het niet om te re-integreren bij de huidige werkgever? Dan moet gezocht worden naar mogelijkheden bij een andere werkgever. Dit staat in de Wet Verbetering Poortwachter.

Een re-integratiecoach wordt ingeschakeld om de verplichte re-integratie inspanningen grotendeels uit handen te nemen van de werkgever. De werknemer wordt door de coach begeleid bij het vinden van passend werk. Een re-integratiecoach werkt meestal voor een re-integratiebureau

Wat doet een re-integratiecoach?

De coach gaat met de medewerker op zoek naar werk dat past bij diens belastbaarheid. Het uitgangspunt is hierbij altijd het advies van de bedrijfsarts, die de functionele mogelijkheden van de medewerker heeft vastgesteld.

Taken van de re-integratiecoach zijn:

  1. Het opstellen van een re-integratieplan.
  2. Coachen bij het omgaan met de veranderende werksituatie.
  3. In kaart brengen van de wensen, kwaliteiten, competenties en mogelijkheden van de kandidaat.
  4. Motiveren van de kandidaat om de arbeidsmarkt te benaderen.
  5. Aanleren van vaardigheden rondom solliciteren en netwerken.
  6. Ondersteuning bij het solliciteren en netwerken (brief, CV, gesprekken).
  7. Ondersteuning bij het vinden van passende vacatures.
  8. Inzicht geven in de arbeidsmarkt.
  9. Benaderen van potentiële werkgevers, ofwel Jobhunting.
  10. Schriftelijke rapportage van de re-integratieactiviteiten ten behoeve van het re-integratieverslag.

Hoe verloopt een traject met een re-integratiecoach?

Het traject wordt afgestemd op de kandidaat en is voor een groot deel maatwerk. In de regel zal een re-integratietraject bestaan uit ontmoetingen of contactmomenten waarin de volgende onderdelen aan bod komen:

  1. Een intakegesprek met de medewerker waarbij een re-integratieplan wordt opgesteld.
  2. Zelfonderzoek (wensen, kwaliteiten, competenties, mogelijkheden).
  3. Beroepen- en arbeidsmarkt oriëntatie.
  4. Training (solliciteren, netwerken, social media).
  5. Banenjacht/actief solliciteren, netwerken en jobhunting.

Op welke manier deze onderdelen worden vormgegeven verschilt per traject en per coach. Tijdens het traject vindt doorlopend coaching plaats om het re-integratieproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

-> voor een indruk van onze werkwijze bij re-integratie, lees hier verder!

Hoe lang duurt een traject met een re-integratiecoach?

Hoe lang het re-integratietraject duurt verschilt per situatie. Als het traject succesvol is en de kandidaat nieuw werk gevonden heeft zal het traject officieel worden beëindigd. Daarna vindt gedurende een korte periode nazorg plaats. Nazorg betekent dat de re-integratiecoach contact houdt met de kandidaat om de voortgang van het re-integratieproces bij de nieuwe werkgever te waarborgen.

Als tijdens het traject geen (volledige) werkhervatting plaatsvindt, blijft de coach het re-integratietraject meestal begeleiden tot het einde van de wachttijd, tenzij met de werkgever een andere termijn is afgesproken. De wachttijd is een periode van 104 weken gerekend vanaf de eerste ziektedag, waarin de werkgever het loon doorbetaalt. Aan het einde van de wachttijd heeft UWV vastgesteld of de kandidaat recht heeft op een WIA-uitkering.

In een serie blogs staan we stil bij de verschillende specialisten die kunnen worden ingezet rondom werk. Wat doen ze precies? En wanneer worden ze ingezet? Lees ook: de re-integratiecoachde casemanagerde jobcoach en de loopbaancoach.

Heeft u een re-integratiecoach of een verzuimadviseur nodig voor uw zieke werknemer? Of wilt u ontdekken wat Enroute voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met mij op.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
© 2024 Enroute B.V.
Website door VNK media en Daan Schaart