Cora Komduur

Cora is re-integratiecoach, trainer en casemanager bij Enroute en specialist in verzuim & re-integratie vraagstukken. Wil je meer weten over Cora? Neem contact met haar op. 

Werkgever Verzuim
17 september 2023

Ziekteverzuim verlagen met 3 tips

Verzuim verlagen staat hoog op de agenda van organisaties. Verzuim is immers een flinke kostenpost. In dit blog vind je 3 tips voor het verlagen van bestaand verzuim

Verzuim verlagen lukt als je de deze 3 tips ter harte neemt:

  1. Zorg voor goed verzuimbeleid met een verzuimprotocol
  2. Zet de juiste verzuimbegeleiding in
  3. Start de re-integratie vanaf de eerste ziektedag

Deze tips lichten we hieronder toe. 

1. Zorg voor goed verzuimbeleid met een verzuimprotocol

Het verzuimbeleid vaststellen is de eerste belangrijke stap voor het verlagen van verzuim. Goed verzuimbeleid levert de organisatie veel meer op dan het kost om tot dat beleid te komen. Met een sterk beleid voorkom je namelijk dat verzuim onnodig lang duurt en dat scheelt een berg kosten. Het verzuimbeleid geeft weer hoe de organisatie omgaat met verzuim, wat de te volgen stappen zijn bij een ziekmelding en wat de rechten en plichten van werkgever en de werknemer zijn. Een verzuimprotocol is een belangrijk onderdeel van goed verzuimbeleid. Immers, als alle stappen duidelijk op papier staan kunnen deze gemakkelijk worden gevolgd door alle betrokkenen. In het verzuimprotocol staat bij wie, hoe en wanneer de werknemer zich moet ziekmelden en welke acties nodig zijn bij een ziekmelding. Lees ook ons blog over het creeren van een toegankelijk verzuimprotocol

Meer weten over onze aanpak?

023 529 94 53

Geopend tussen 09:00 - 17:00

Afspraak maken

2. Zet de juiste verzuimbegeleiding in

De juiste verzuimbegeleiding bieden is zeer belangrijk voor het beperken van de duur van het verzuim. Het inschakelen van de bedrijfsarts is de eerste stap bij verzuimbegeleiding. Deze heeft de taak om bij een ziekmelding binnen 6 weken een probleemanalyse op te stellen en een advies uit te brengen, zodat werkgever en werknemer een plan van aanpak (PVA) kunnen schrijven voor werkhervatting. Een casemanager wordt aangewezen om ervoor te zorgen dat alle stappen zorgvuldig en op tijd worden doorlopen. De casemanager is in de praktijk vaak de leidinggevende maar ook een collega of een gespecialiseerde externe kan deze taak op zich nemen. Het inschakelen van de bedrijfsarts, het opstellen van het PVA en het aanwijzen van een casemanager zijn verplichtingen uit de Wet verbetering Poortwachter (WVP).

In ons blog: ‘Wat doet een casemanager verzuim?’ lees je waarom het loont om een externe gespecialiseerde register casemanager in te schakelen. Grootbedrijven hebben soms zelf een gespecialiseerde casemanager in dienst. Naast de casemanager en de bedrijfsarts zijn er nog andere verzuimexperts die je kunt inschakelen. Deze zijn vaak in dienst van, of werken samen met een arbodienstverlener of re-integratiebureau. 

Experts die je kunt inschakelen voor goede verzuimbegeleiding zijn:

  • Bedrijfsarts (verplicht)
  • Register Casemanager (zoals met de titel RCCM ® of RCMC ®)
  • Specialist Regie Op Verzuim (CROV ® of ROV ®)
  • Arbeidsdeskundige


Door de juiste experts op tijd in te schakelen vergroot je de kans op een soepel verzuimbegeleidingsproces en voorkom je onnodige kosten en frustraties. Door het inzetten van deze experts onderdeel te maken van het verzuimbeleid, kun je het verzuim effectief verlagen. 

In de praktijk zien wij dat leidinggevenden die als casemanager worden aangesteld te weinig tijd, kennis en vaardigheden hebben om de begeleiding adequaat op te pakken.  Bovendien zijn ze soms onderdeel van het probleem.

3. Start de re-integratie vanaf de eerste ziektedag

Verzuim verlagen en/of beperken doe je ook door meteen vanaf de eerste ziektedag de re-integratieactiviteiten op te starten. Ga daarbij altijd uit van wat de werknemer nog kan, in plaats van wat deze niet kan. Werk nauw samen met de bedrijfsarts en de casemanager en start zo snel mogelijk met werkhervatting. Houd daarvoor nauw contact met de werknemer. Bel bijvoorbeeld regelmatig op om te vragen hoe het gaat en betrek de werknemer zodra dat kan weer bij het arbeidsproces. Zorg ervoor dat de werknemer op diens eigen manier kan re-integreren. Door samen te onderzoeken welke aanpassingen gedaan kunnen worden (bijvoorbeeld kortere werkdagen, een lichter takenpakket) kan de re-integratie worden bevorderd. Hoe sneller iemand weer mee kan draaien, des te beter het voor alle partijen is.

Meer informatie?

Dit zijn onze tips voor het verlagen van verzuim. Wil je meer informatie of advies over het verminderen van verzuim in de organisatie? Neem dan contact met ons op.

Enroute heeft diverse verzuimexperts in huis en levert een uitgebreid pakket aan diensten rondom verzuim zoals: casemanagement, verzuimtrainingen, loopbaancoaching, re-integratie en duurzame inzetbaarheid. Als je interesse hebt in onze dienstverlening of er meer over wil weten, neem dan contact met ons op.

Lees ook onze zes tips om verzuim te voorkomen.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
© 2024 Enroute B.V.
Website door VNK media en Daan Schaart