Cora Komduur

Cora is re-integratiecoach, trainer en casemanager bij Enroute en specialist in verzuim & re-integratie vraagstukken. Wil je meer weten over Cora? Neem contact met haar op. 

15 oktober 2020

4 tips bij ontslag

Ontslag is spannend en waar die spanning voor de één prikkelend aanvoelt, wordt de ander erdoor lamgeslagen. Ik spreek elke dag mensen die ontslagen worden en hoewel ik dit werk al een poos doe, ben ik er nog steeds hartstikke enthousiast over. Ik ben er namelijk steeds weer getuige van dat ontslag een positieve draai aan je leven kan geven. Maar… het gaat meestal niet vanzelf. Vandaag geef ik 4 tips waarmee je meteen zelf aan de slag kunt. 

Tip 1 Sta stil bij jouw reactie op het ontslag

Deze tip noem ik niet voor niets als eerste. Aan gevoelens over ontslag wordt vaak voorbijgegaan, terwijl ontslag een ingrijpende gebeurtenis is. Naast scheiden en verhuizen is ontslag één van de drie belangrijkste life-events die stress veroorzaken. Geef jouw persoonlijke reactie op het baanverlies daarom de ruimte. Laat eventuele emoties toe. Ga schrijven of praat erover met mensen die goed kunnen luisteren (en die niet meteen klaar staan met goed bedoelde adviezen). Doe wat voor jou nodig is om de gevoelens en gedachten die zich door het ontslag aandienen te erkennen. Hoe meer je dit toelaat, hoe sneller er ruimte ontstaat om de juiste stappen te zetten richting je toekomst.

Meer weten over onze aanpak?

023 529 94 53

Geopend tussen 09:00 - 17:00

Afspraak maken

Tip 2 Verzorg je online profilering en zichtbaarheid

Ga tegelijkertijd en zo snel mogelijk aan de slag met de basis van je banenjacht: werk je CV en je LinkedIn-profiel bij. Zorg voor een goede representatieve profielfoto. Je hoeft niet strak in het pak en met een gelikt kapsel op de foto maar een vakantie snapshot op een terras doet jouw profilering meestal geen goed. Op het internet zijn veel adviezen te vinden over de juiste profielfoto. Je foto kun je gebruiken op LinkedIn en ook op je cv. Werk daarnaast aan een overzichtelijke weergave van je werkervaring en opleidingen. Bedenk dat een recruiter of werkgever graag in één oogopslag ziet wat hij aan je heeft. Geef om die reden ook aan wanneer je beschikbaar bent en - als je dat weet - naar wat voor baan je zoekt. Ook als je niet precies weet wat je zoekt zou je moeten zorgen voor een zo goed mogelijke representatie van jezelf. Maak het persoonlijk en interessant voor de lezer en laat jezelf van je beste kant zien.

Tip 3 Maak tijd en ruimte voor zelfonderzoek

Bij deze tip sta ik graag wat langer stil. Het is namelijk verleidelijk om zo snel mogelijk tot actie over te gaan en het zelfonderzoek over te slaan. Als je heel precies weet wat je wilt en waarom, kun je zelfonderzoek weglaten. Als dat niet zo is, maak er dan tijd en ruimte voor. Zelfonderzoek is nodig om jouw leven die positieve draai te geven. Als je geen ruimte maakt voor zelfonderzoek - bijvoorbeeld omdat je zo snel mogelijk zekerheid wilt - bestaat de kans dat je tekent voor een baan die niet past. Het kan zelfs tot gevolg hebben dat het juist niet lukt om snel een baan te vinden. Ook als je een grote financiële druk ervaart om snel een nieuwe baan te vinden, zou je moeten kijken op welke manier je tijd en ruimte kunt maken voor zelfonderzoek.

Zelfonderzoek wil zeggen: je wensen, vaardigheden en competenties helder krijgen. De mix van jouw wensen, vaardigheden en competenties is bepalend voor jouw volgende stap. Als je precies weet wat je kan en wil is het veel gemakkelijker om dat duidelijk te maken aan werkgevers. Het is geen ramp als je nog niet precies weet wat je wilt. Maak er in dat geval een interessante en inspirerende ontdekkingstocht van.

Bedenk waar je over een paar jaar wilt zijn en zet een stip op de horizon. Als je zo’n stip hebt gezet, kun je de stappen definiëren die je naar de stip leiden. Het mag best een stip met potlood zijn of een vaag vlekje. Zodra je stappen zet in de richting van je stip zul je steeds helderder zien waar je naartoe wilt. Je zet zo’n stip op basis van waar je energie van krijgt. Als je niet goed weet waar je energie van krijgt is het belangrijk om dat uit te zoeken. Laat de stip niet alleen over je loopbaan gaan maar over je leven. Hoe wil je dat je leven er uit ziet? Welke rol speelt je carrière daarin?

Bepaal vooraf hoeveel tijd en ruimte je kunt en wilt maken voor zelfonderzoek. Houd daarbij rekening met je budget. Het is handig om te weten hoe lang je het kunt uithouden met minder geld. Probeer ondanks het gebrek aan zekerheid te ontspannen in het zelfonderzoek en zorg goed voor jezelf, zodat je genoeg energie hebt om je straks van je beste kant te laten zien.

Tip 4 Kies je zoekrichting en werk aan je skills

Als je het zelfonderzoek hebt gedaan is het veel gemakkelijker om overtuigd een richting in te slaan. Durf te kiezen. Ik hoor vaak ‘ik wil niks uitsluiten’ of ‘ik vind heel veel leuk’. Het is goed om kansen te blijven verkennen en om een brede interesse te hebben, maar als je door werkgevers herkend wil worden als de ideale kandidaat, zul je specifiek moeten zijn. Hoe specifieker hoe beter. Laat dus weten waarnaar je precies op zoek bent. Als je een bepaalde functie op het oog hebt noem je die functie. Wees daarbij realistisch. Is de stip die jij op de horizon hebt gezet nog een heleboel stappen verwijderd van waar je nu staat? Bepaal dan jouw richting op basis van een eerste stap in de richting van je stip.

Hoe zit het met jouw soft skills?

Uit recent onderzoek van een grote uitzendorganisatie blijkt, dat in veel vacatures uit verschillende branches om soft skills gevraagd wordt. Soft skills zijn persoonlijke, emotionele en sociale vaardigheden. De kans is groot dat deze vaardigheden ook in jouw zoekrichting belangrijk zijn.

De 5 meest gevraagde soft skills zijn:

  1. kunnen samenwerken
  2. gedrevenheid
  3. communicatieve vaardigheden
  4. verantwoordelijkheid
  5. flexibiliteit

Heb jij deze vaardigheden goed ontwikkeld of kun je er nog in groeien? In jouw zoekrichting zijn wellicht nog andere vaardigheden belangrijk. Werk aan je skills als dat nodig is. Dit kan door middel van zelfstudie, een cursus, training of opleiding.

Zodra je deze 4 tips in de praktijk hebt gebracht ben je klaar voor de banenjacht. Met wat je nu over jezelf weet kun je de puntjes op de i zetten in je CV en op Linkedin en op zoek gaan de juiste werkgevers. Het schrijven van een goede brief en het oefenen van sollicitaties en netwerkgesprekken is je volgende stap. In dit artikel zal ik hier niet op ingaan.

Succes met outplacement

Heb je behoefte aan begeleiding bij het in de praktijk brengen van bovenstaande tips en bij de banenjacht? Lees dan ook mijn andere blog. In dit blog ga in op outplacement en hoe dit jouw kansen op een succesvolle banenjacht vergroot. 

 

-> Lees ook mijn andere blog: Ontslag en het nut van outplacement

 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
© 2024 Enroute B.V.
Website door VNK media en Daan Schaart