Olaff Smit

Opgeleid als arbeidsdeskundige en adviseur duurzame inzetbaarheid ondersteunt Olaff werkgevers bij het besparen op verzuimkosten en het vergroten van de inzetbaarheid van medewerkers. Wil je hier meer over weten? Neem contact met hem op.

Werkgever Verzuim
ERDWGA
22 januari 2023

Eigenrisicodrager WGA – rechten en plichten bij een zieke ex-werknemer

De rechten en plichten bij een zieke ex-werknemer zijn voor WGA eigenrisicodragers anders dan voor werkgevers die geen eigenrisicodrager zijn. Eigenrisicodragers dragen tot 10 jaar langer de verantwoordelijkheid voor de re-integratie en bijbehorende kosten bij toekenning van een WGA-uitkering. In dit blog zetten we uiteen wat er bij eigenrisicodragerschap komt kijken.

Verantwoordelijkheden eigenrisicodragers WGA

Voor eigenrisicodragers gelden dezelfde re-integratieverplichtingen als voor andere werkgevers. Eigenrisicodragers blijven echter na toekenning van een WGA-uitkering verantwoordelijk voor hun ex-werknemer (tot maximaal 10 jaar). Dit betekent dat de werkgever zelf de kosten draagt van de WGA-uitkering en de re-integratie.

Eigenrisicodragers zijn bij instroom van een werknemer in de WGA verantwoordelijk voor:

  • Het betalen van de WGA-uitkering
  • Het betalen van de kosten rondom re-integratie
  • Het bieden van begeleiding bij re-integratie, bijvoorbeeld door het aanbieden van scholing, sollicitatietrainingen en het controleren van sollicitatie-inspanningen
  • Het toezien op het door de ex-werknemer nakomen van de wettelijke verplichtingen
  • Het benutten van de bevoegdheid om een sanctie op te leggen

 

Dit geldt voor WGA-uitkeringen en re-integratietrajecten die zijn gestart tijdens het eigenrisicodragerschap, ook als het eigenrisicodragerschap tussentijds is beëindigd. Vanuit de polisvoorwaarden van de eventuele verzekeraar kunnen nog andere regels van toepassing zijn.

Een sanctie opleggen als eigenrisicodrager

Het is belangrijk om gedurende de re-integratie in gesprek te blijven met de ex-werknemer en passende ondersteuning te bieden als de re-integratie stagneert. Blijf vriendelijk en stimulerend en informeer de ex-werknemer goed. Hierbij gelden 3 stappen: 1) informeren en motiveren 2) daarna waarschuwen en 3) wanneer dit geen effect heeft een sanctie opleggen. 

De volgende sancties zijn mogelijk:

  • De WGA-uitkering geheel of gedeeltelijk korten
  • De WGA-uitkering geheel of gedeeltelijk stopzetten

 

In ons vorige blog kun je lezen wat werkgevers kunnen doen als een zieke werknemer tijdens het dienstverband niet meewerkt aan diens re-integratie. 

Een sanctie moet door de ex-werknemer niet worden opgevat als enkel een dreigement. Het is daarom belangrijk om inzicht te geven in de verantwoordelijkheid van de werkgever om de ex-werknemer aan te sporen om mee te werken aan de re-integratie. De sanctie moet goed worden onderbouwd en gemeld bij het UWV. De ex-werknemer moet inzicht hebben in de onderbouwing, de stukken kunnen inzien en de gelegenheid krijgen om bezwaar te maken.

Eigenrisicodrager als zelfstandig bestuursorgaan (zbo)

De eigenrisicodrager die een sanctie oplegt treedt op als een zelfstandig bestuursorgaan. Op dat moment is de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Dat betekent dat de werknemer bij de werkgever bezwaar kan maken tegen de sanctie. Als de ex-werknemer bezwaar maakt tegen de beslissing van de werkgever, dan moet de werkgever schriftelijk reageren met een beslissing. De ex-werknemer kan er vervolgens een rechtszaak van maken door in beroep te gaan bij de rechtbank. Dat de ex-werknemer een rechtszaak kan beginnen tegen de werkgever is een belangrijk risico waar eigenrisicodragers rekening mee moeten houden. De kosten kunnen hoog oplopen.

Herbeoordeling arbeidsongeschiktheid door het UWV

Het kan ook zijn dat de situatie van de ex-werknemer dusdanig wijzigt dat dat het arbeidsongeschiktheidspercentage misschien niet meer passend is. In dat geval kan een herbeoordeling worden aangevraagd bij het UWV. Het UWV beoordeelt de situatie van de ex-werknemer dan opnieuw. Werkgever en ex-werknemer ontvangen daarna een beschikking met de uitslag. Tegen deze beschikking kunnen zowel werkgever als werknemer een bezwaar indienen.

 

NB: Deze blog is puur bedoeld als informatiebron en dient niet beschouwd te worden als een persoonlijk advies. Wij verzoeken u vriendelijk om ons hiervoor ook niet te benaderen. Bij (arbeidsjuridische) vragen raden wij u aan om contact op te nemen met een arbeidsjurist. Enroute BV is op geen enkele wijze aansprakelijk voor het gebruik of de (nadelige) gevolgen van de toepassing van de informatie in dit document.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
© 2024 Enroute B.V.
Website door VNK media en Daan Schaart