Olaff Smit

Opgeleid als arbeidsdeskundige en adviseur duurzame inzetbaarheid ondersteunt Olaff werkgevers bij het besparen op verzuimkosten en het vergroten van de inzetbaarheid van medewerkers. Wil je hier meer over weten? Neem contact met hem op.

Werkgever Verzuim
27 februari 2024

Hoe verloopt een bezwaarprocedure tegen een UWV beslissing?

Ben je het niet eens met een beslissing van het UWV en wil je bezwaar maken? Dan gelden bepaalde regels. Hoe een bezwaarprocedure tegen een UWV beslissing verloopt lees je in dit blog.

Wie kan bezwaar maken tegen een UWV beslissing?

Niet alleen degene die de uitkering wil ontvangen kan bezwaar maken, ook andere belanghebbenden kunnen dit, zoals de (ex-) werkgever. Bijvoorbeeld: Wanneer een werknemer een WIA-uitkering gaat ontvangen kan dit van invloed zijn op de premies die de werkgever moet afdragen. De werkgever is dan belanghebbende en kan dus bezwaar maken. Als een UWV beslissing gevolgen heeft voor de werkgever, krijgt de werkgever een kopie van de beslissing.

Bezwaar volgens de regels

Wie bezwaar wil maken tegen een beslissing van het UWV moet rekening houden met bepaalde regels. Het bezwaar moet schriftelijk per post of online ingediend worden binnen 6 weken na dagtekening van de beslissing. Bij sommige Ziektewetbeslissingen is de bezwaartermijn korter, namelijk 2 weken. Kijk voor de actuele bezwaarregels op de website van het UWV

Het bezwaarschrift

Het bezwaarschrift is de brief waarmee het bezwaar tegen de UWV beslissing wordt ingediend. Naar aanleiding van het bezwaar zal het UWV het besluit heroverwegen op basis van alle relevante feiten en belangen. In het bezwaarschrift moet tenminste staan:

  • Naam en adres
  • Datum van schrijven
  • Een duidelijke verwijzing naar het besluit waartegen bezwaar gemaakt wordt
  • Waarom de indiender het niet eens is met de beslissing en dus bezwaar maakt
  • De handtekening van de indiener van het bezwaar

Waarom de belanghebbende het niet eens is met de beslissing mag ook na 6 weken nog aangegeven worden. In de bezwaarbrief moet dan staan dat ‘pro forma’ bezwaar gemaakt wordt en dat de bezwaargronden nagestuurd zullen worden.

Reactie op het bezwaar

Nadat het bezwaar is ingediend moet het UWV binnen 2 weken een ontvangstbevestiging sturen. Aan het bezwaarmaken zijn op zich geen kosten verbonden. Het is ook niet verplicht om een jurist of advocaat in te schakelen. Zijn er toch kosten? Dan kan een officieel verzoek worden ingediend bij het UWV om de kosten te vergoeding. Dit verzoek moet ingediend worden voordat er een beslissing is op het bezwaar. Wordt de beslissing naar aanleiding van het bezwaar herroepen? Dan zal het UWV een deel van de kosten betalen.

De beslistermijn

Wanneer de bezwaartermijn van 6 weken voorbij is, start de beslistermijn. In de beslistermijn hoort ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een hoorzitting; dit is een gesprek tussen de bezwaarmaker en het UWV. In het gesprek kan het bezwaar mondeling worden toegelicht. Een hoorzitting is niet verplicht. Wanneer een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige bij de beslissing betrokken zijn, zoals bij een WIA beoordeling, is de beslistermijn 12 weken. Het UWV mag de beslistermijn wettelijk verlengen met 6 weken. Wanneer daarna nog steeds geen beslissing genomen is moet het UWV om toestemming vragen om de termijn te verlengen. Als de indiener van het bezwaar niet met de verlenging akkoord gaat kun deze het UWV 'in gebreke’ stellen. Na de ingebrekestelling mag het UWV nog 2 weken gebruiken om tot een beslissing te komen. Is er na die twee weken nog geen beslissing, dan heeft de bezwaarmaker recht op een dwangsom (vergoeding). De hoogte van de dwangsom loopt op naarmate de beslissing langer op zich laat wachten, tot een maximum van 42 dagen.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
© 2024 Enroute B.V.
Website door VNK media en Daan Schaart