Preventie en inzetbaarheid

Van preventie naar duurzame inzetbaarheid. Voorkomen van verzuim is van grote
waarde voor werkgevers en medewerkers. Maar hoe doet u dat?

Preventie en inzetbaarheid

Het voorkomen van verzuim – oftewel preventie – is van grote waarde voor werkgevers en medewerkers. Dat gaat veel verder dan alleen fysieke bescherming en het naleven van wettelijke verplichtingen.

Goed preventiebeleid op verzuim en duurzame inzetbaarheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Organisaties die werk maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers, plukken daar vaak direct de vruchten van. Het zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. 

Contact

Duurzaam aan de slag met inzetbaarheid 

Verzuim beïnvloeden, personeel in de kracht zetten, kan ons inziens niet zonder een aantal basiszaken als een goede dialoog, gedeelde verantwoordelijkheid en professionaliteit. Ze vormen als het ware het fundament voor goed preventiebeleid en het bevorderen van duurzame inzetbaarheid. Zonder goed fundament zijn veranderingen (veel) minder succesvol.

Werkomgeving
De omgeving waarin medewerkers werken geeft vaak de doorslag of ze gaan verzuimen of dat ze vroegtijdig aan de bel trekken en/of hun werk hervatten. Deze keuze wordt sterk beïnvloed door hoe een organisatie invulling en uitvoering geeft aan haar HR-beleid. Een organisatiecultuur waarin problemen uitgesproken worden en een belonende stijl van leidinggeven bevorderen het open overleg.

Dialoog
Onderzoek toont aan dat uitgebreid praten voorkomt dat werknemers ziek worden van onbalans. Medewerkers en leidinggevenden kunnen dus samen verzuim voorkomen door de dialoog te organiseren. Een goede relatie tussen leidinggevende en medewerker, evenals het vertrouwen van medewerkers in zichzelf om problemen aan te pakken zijn belangrijke relationele en individuele factoren die een open dialoog stimuleren.

Hoe kan Enroute daarbij helpen?

Enroute helpt organisaties met adviezen, preventie en ontwikkelprogramma’s en trainingen. Ons programma Preventie & inzetbaarheid begint met het inschatten van de fysieke en mentale fitheid van medewerkers. Daarna worden oplossingen geboden om de (mentale) fitheid te verbeteren.

Meer weten over onze aanpak?

023 529 94 53

Geopend tussen 09:00 - 17:00

Afspraak maken

Benieuwd wat wij voor
uw organisatie kunnen betekenen?

Bel me terug Gratis offerte

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
© 2022 Enroute B.V.
Website door VNK media en Daan Schaart