Wat is een outplacementtraject?
Wat is een outplacement traject precies? Die vraag krijg ik vaak en in mijn werk als outplacement professional zou ik haast vergeten hoe logisch dat is; veel mensen hebben immers nooit eerder met outplacement te maken gehad. In dit artikel leg ik uit wat een outplacement traject precies is en wat je ervan kunt verwachten.
Wat is een outplacement traject precies?
Een outplacement traject is een periode van begeleiding naar een nieuwe baan, betaald door je werkgever. Zo’n traject wordt vaak aangeboden als ontslag nadert, bijvoorbeeld bij:
- Een reorganisatie met bedrijfseconomische redenen
- Een arbeidsconflict
- Vastlopen in je carrière
Een outplacement traject kan je op verschillende manieren worden aangeboden. Deze manieren licht ik kort toe:
Outplacement bij ontslag om bedrijfseconomische redenen
Bij een reorganisatie met bedrijfseconomische redenen, bijvoorbeeld door de gevolgen van het Corona virus, kan een outplacement traject worden aangeboden als onderdeel van het sociaal plan. Soms schrijft het sociaal plan zelfs voor dat je recht hebt op zowel een outplacement traject als een transitievergoeding. Dat betekent dat de werkgever het outplacement traject vergoedt en daarnaast een ontslagvergoeding betaalt die je vrij kunt besteden.
Outplacement traject in een vaststellingsovereenkomst
Bij ontslag middels een vaststellingsovereenkomst kan in de overeenkomst een budget worden opgenomen voor outplacement. Het initiatief om een outplacement traject op te nemen in de vaststellingsovereenkomst kan van je werkgever komen, maar je kunt er ook zelf om vragen.
Zelf een outplacement traject inkopen met de transitievergoeding
Meestal heb je bij ontslag recht op een transitievergoeding. Met je transitievergoeding kun je zelf een outplacement traject inkopen. Je bent dan vrij om een bureau te kiezen dat bij je past.
Wat kan ik verwachten van een outplacement traject?
Krijg je een outplacement traject aangeboden? Of wil je jouw transitievergoeding gebruiken voor een outplacement traject? Dan ben je vast benieuwd wat je ervan kunt verwachten. Er zijn gespecialiseerde bureau’s (zoals Enroute) voor outplacement en loopbaancoaching. Elk bureau heeft zijn eigen aanpak. Vrijwel altijd krijg je een persoonlijke loopbaancoach toegewezen die jou ondersteunt en begeleidt. De coaching bestaat dan over het algemeen uit:
Wat is een outplacement traject?
- Een aantal persoonlijk gesprekken met je (loopbaan)coach
- Tussentijds contact per e-mail en telefoon met je (loopbaan)coach
- Begeleiding en tools bij zelfonderzoek: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?
- Waar passend: een beroepskeuzetest of andere tests
- Begeleiding bij solliciteren en netwerken en/of het trainen van je skills
- Ondersteuning bij de daadwerkelijke banenjacht (vacatures vinden, netwerken)
In contact met je coach kun je bij de meeste bureaus ook persoonlijke belemmeringen aanpakken. Er is bijvoorbeeld ruimte voor het verwerken van baanverlies en je kunt aan je zelfvertrouwen werken.
Een outplacement traject volgens Enroute
Ben je op zoek naar een bureau dat zich gespecialiseerd heeft in outplacement? Dan kun je bij Enroute terecht. Enroute is sinds 1996 een gecertificeerd outplacementbureau. Wij staan voor maatwerk. Dat betekent dat jouw traject volledig wordt afgestemd op jouw persoonlijke behoeften en mogelijkheden. Uitgebreide informatie over onze outplacement trajecten vind je op onze outplacement pagina of lees hier over onze aanpak.
Meer weten over onze outplacement trajecten?
Wil je meer weten over de outplacement trajecten van Enroute? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.