Olaff Smit

Opgeleid als arbeidsdeskundige en adviseur duurzame inzetbaarheid ondersteunt Olaff werkgevers bij het besparen op verzuimkosten en het vergroten van de inzetbaarheid van medewerkers. Wil je hier meer over weten? Neem contact met hem op.

12 april 2020

Duurzame inzetbaarheid en minder verzuim

Gezonde organisaties hebben fitte, (veer)krachtige werknemers die met plezier op het werk verschijnen. Deze werknemers zijn aantrekkelijk en doen het goed op de arbeidsmarkt. Dát is waar duurzame inzetbaarheid over gaat. In dit artikel vertel ik waarom wij sturen op vitaliteit en hoe dit leidt tot duurzaam inzetbare werknemers en minder verzuim.

Fitheid en veerkracht vereisen een gezonde levensstijl, waarin o.a. beweging, voeding en een goede balans tussen inspanning en ontspanning een rol spelen. Zowel fysiek als mentaal. Aangezien wij een groot deel van onze tijd werkend doorbrengen, lukt fit en veerkrachtig blijven alleen als daar ook op het werk de voorwaarden voor aanwezig zijn. Daarmee is duurzame inzetbaarheid automatisch een verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer samen.

Sturen op vitaliteit

Een effectieve manier voor werkgevers om hun verantwoordelijkheid rondom duurzame inzetbaarheid tot uiting te brengen is: vitaliteit onderdeel maken van de bedrijfscultuur.

Vitaliteit betekent letterlijk: levenskracht. In het werk betekent vitaliteit: energie, motivatie en veerkracht. Energie wil zeggen: je energiek voelen en de energie hebben om je werk goed te doen. Motivatie gaat over het stellen van doelen en over de wil om die doelen te halen. Veerkracht is de persoonlijke kracht die iemand nodig heeft om zowel de ups als de downs goed op te vangen. Energie, motivatie en veerkracht hangen met elkaar samen. Zonder energie kan er geen sprake zijn van veerkracht en zonder motivatie is er geen energie. Een vitale werknemer is iemand die de wil (motivatie) en het vermogen (energie en veerkracht) heeft om zijn leven richting te geven. Vitale werknemers zijn duurzaam inzetbaar.

Effectief sturen op vitaliteit

Iemands vitaliteit wordt beïnvloed door werkomstandigheden. Deze invloed kan ten goede én ten slechte zijn. Organisaties die zich daarvan bewust zijn sturen op vitaliteit en scheppen er het juiste klimaat voor. Zij investeren bijvoorbeeld in werkgeluk. Bedrijven die bewust en effectief sturen op vitaliteit mogen erop rekenen dat verzuim afneemt.

Arbeidsmarktfit

Vitaliteit in werk betekent ook nog iets anders, namelijk: fit zijn voor de arbeidsmarkt, oftewel arbeidsmarktfit zijn. Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt veranderen voortdurend. Werknemers en werkgevers moeten meebewegen om aantrekkelijk te blijven en om carrièrekansen en werkzekerheid te behouden. Dit betekent dat zij vaardigheden moeten blijven ontwikkelen die aansluiten bij de arbeidsmarkt. Arbeidsmarktfitte werknemers hebben meer kans op baanbehoud en op doorgroeien binnen de organisatie. Bovendien zijn zij aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt als geheel.

Ook arbeidsmarktfitheid is een verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer samen. Vitaliteit en arbeidsmarktfitheid zijn de voorwaarden voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Werken aan gezonde organisaties

Wilt u hulp rond thema’s als duurzame inzetbaarheid, verzuim en vitaliteit? Wij helpen organisaties een gunstig klimaat te scheppen voor aantrekkelijke, duurzaam inzetbare en vitale werknemers. Dat doen wij aan de hand van advies en door passende ontwikkelprogramma’s en trainingen aan te bieden. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
© 2024 Enroute B.V.
Website door VNK media en Daan Schaart