Olaff Smit

Opgeleid als arbeidsdeskundige en adviseur duurzame inzetbaarheid ondersteunt Olaff werkgevers bij het besparen op verzuimkosten en het vergroten van de inzetbaarheid van medewerkers. Wil je hier meer over weten? Neem contact met hem op.

19 april 2021

Tips voor het gesprek met de verzekeringsarts

De WIA is complex, dat blijkt wel uit de vele vragen die wij over de WIA krijgen. In een aantal blogs geef ik antwoord geven op de meest gestelde vragen over de WIA-keuring. Vandaag geef ik tips om het gesprek met de verzekeringsarts van het UWV goed voor te bereiden.

De WIA-keuring bestaat uit 3 onderdelen: Een afspraak met de verzekeringsarts, een onderzoek door de arbeidsdeskundige en het vaststellen van de mate van arbeidsongeschiktheid.

Wat doet de verzekeringsarts?

De verzekeringsarts van het UWV onderzoekt welke beperkingen je hebt door jouw ziekte of handicap en stelt vast wat je nog wel kunt en wat je niet meer kunt. Dit gebeurt aan de hand van een gesprek, beschikbare medische gegevens en eventueel een medisch onderzoek. De verzekeringsarts vult aan de hand van alle informatie de beperkingen in op de zogenaamde ‘functionele mogelijkheden lijst’ (FML).

Tips ter voorbereiding van de WIA-keuring

Met onderstaande lijst kun je jouw afspraak goed voorbereiden:

  1. Vraag jouw arts(en) en specialisten om jouw medische situatie te beschrijven. Neem de brief of aantekeningen mee naar het gesprek.
  2. Je kunt de verzekeringsarts van het UWV vragen of hij informatie wil opvragen bij specialisten. Hij is echter niet verplicht om dit te doen. Om informatie op te mogen vragen bij specialisten of artsen, bijvoorbeeld je huisarts, heeft de verzekeringsarts een machtiging nodig, zodat de specialisten weten dat je toestemming geeft om de informatie te verstrekken.
  3. Schrijf op tegen welke problemen je in het dagelijks leven aanloopt door je ziekte. Welke dingen kun je wel en niet doen? Geef voorbeelden.
  4. Schrijf op hoe jouw doorsnee dag eruitziet. Beschrijf een goede dag en een slechte dag en geef aan hoe vaak die voorkomen.
  5. Schrijf op wat je zelf kwijt wilt aan de verzekeringsarts van het UWV.
  6. Sommige patiëntenorganisaties en belangengroepen kunnen je helpen bij de voorbereiding van het gesprek met de verzekeringsarts.

Lees alles over onze aanpak bij 're-integratie' en
download onze gratis flyer!

Download de gratis flyer

Neem mee naar het gesprek:

  1. Een kopie van recente medische informatie.
  2. Een lijst met namen en adresgegevens van de behandelend artsen en specialisten
  3. De verpakkingen van de medicijnen die je gebruikt.
  4. Je aantekeningen.
  5. Je mag altijd iemand ter ondersteuning meenemen naar het gesprek met de verzekeringsarts. Ik raad je aan om hiervan gebruik te maken.

Je hebt recht op een verslag van de gesprekken. Ook mag je jouw dossier inzien. Dit kun je schriftelijk aanvragen bij het UWV. Na de afspraak met de verzekeringsarts volgt binnen enige tijd een uitnodiging voor een gesprek met de arbeidsdeskundige van het UWV. De arbeidsdeskundige bekijkt welk werk je nog kunt doen met de beperkingen die door de verzekeringsarts zijn vastgesteld. Daarna stelt de arbeidsdeskundige het arbeidsongeschiktheidspercentage vast. Hierover lees je meer in deze blog.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
© 2023 Enroute B.V.
Website door VNK media en Daan Schaart