Vrijblijvend gesprek aanvragen
1 oktober 2020

Transitievergoeding en toeslagen

Olaff Smit, Arbeidsdeskundige Contact de auteur

Bij Enroute krijgen we geregeld vragen over de gevolgen van een transitievergoeding. In dit blog vertel ik waarmee je rekening moet houden als je een transitievergoeding krijgt. Ook leg ik uit waarom het gunstig is om je transitievergoeding te besteden aan outplacement of een opleiding.

Word je ontslagen en heb je recht op een transitievergoeding? Dan kan het zijn dat je werkgever dit bedrag rechtstreeks op jouw rekening stort. Dat klinkt misschien best aantrekkelijk. Toch is het goed om vooraf stil te staan bij de gevolgen van zo’n transitievergoeding voor je financiële situatie. Denk bijvoorbeeld aan de effecten op je eventueel (te) ontvangen toeslagen. 

Wat is een transitievergoeding?

Straks benoem ik een aantal mogelijke gevolgen van de transitievergoeding, maar eerst een kort antwoord op de vraag: Wat is een transitievergoeding? Een transitievergoeding is een bedrag dat je krijgt van je werkgever bij ontslag. Dit staat in de Wet Werk en Zekerheid. Je hebt recht op een transitievergoeding als je tenminste 24 maanden in dienst bent en als het initiatief voor ontslag bij je werkgever ligt. In het artikel ‘Wat is een transitievergoeding?’ kun je hier meer over lezen.


Mogelijke gevolgen transitievergoeding voor inkomstenbelasting en toeslagen

Een transitievergoeding op je bankrekening gestort krijgen bij ontslag klinkt best prettig. Voordat je jezelf rijk rekent is het echter belangrijk om te beseffen dat dit bedrag door de belastingdienst als inkomen wordt gezien. Het kan daardoor zijn dat jouw inkomsten een stuk hoger worden. Een hoger inkomen heeft consequenties voor de inkomstenbelasting die je moet betalen. Ontvang je bovendien belastingtoeslagen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en/of kinderopvangtoeslag? Dan worden de toeslagen mogelijk lager of komen zelfs te vervallen. Als je van tevoren een inschatting maakt van de hoogte van de transitievergoeding en het effect op je inkomsten, dan weet je waar je aan toe bent.

  1. De Rijksoverheid heeft een tool om je transitievergoeding te berekenen.
  2. Bij de belastingdienst kun je een proefberekening van je toeslagen maken.


Transitievergoeding gebruiken voor outplacement of opleiding is gunstig

Je kunt de transitievergoeding ook gebruiken voor outplacement of een opleiding. In dat geval hoef je géén belasting te betalen over het bedrag dat je gebruikt voor outplacement of een opleiding. Je kunt deze kosten aftrekken van je inkomsten. Dat verlaagt de drempel om voor een opleiding of outplacementtraject te kiezen.

Soms houd je na aftrek van de kosten voor je opleiding of outplacementtraject nog een aardig bedrag over van je transitievergoeding. Het bedrag dat je overhoudt, wordt gezien als loon zoals hierboven beschreven en heeft invloed op de belasting die je moet betalen en de toeslagen die je ontvangt.

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig naar outplacement? Enroute verzorgt al jaren met plezier en succes outplacementtrajecten. Wil je ontdekken wat wij voor je kunnen doen? Neem dan contact met mij op. Wij zijn beschikbaar op verschillende locaties in de Randstad.

Re-integratie, outplacement,
loopbaanadvies of een subsidiescan?

Bel me terug Gratis offerte

Website door VNK media en Daan Schaart © Copyright 2021 Enroute BV
Verzuimadvies
Re-integratie
Outplacement
Loopbaanadvies
Duurzame inzetbaarheid
Over Enroute
Contact
Facebook logo Twitter logo LinkedIn logo