Olaff Smit

Opgeleid als arbeidsdeskundige en adviseur duurzame inzetbaarheid ondersteunt Olaff werkgevers bij het besparen op verzuimkosten en het vergroten van de inzetbaarheid van medewerkers. Wil je hier meer over weten? Neem contact met hem op.

21 april 2021

WIA-keuring (3 van 3) - Het arbeidsongeschiktheidspercentage

De WIA is complex, dat blijkt wel uit de vele vragen die wij over de WIA krijgen. In een aantal blogs geef ik antwoord op de meest gestelde vragen over de WIA-keuring. Vandaag sta ik stil bij het berekenen van het arbeidsongeschiktheidspercentage.

De WIA-keuring bestaat uit: Een afspraak met de verzekeringsarts, een onderzoek door de arbeidsdeskundige en het vaststellen van de mate van arbeidsongeschiktheid. Bij de eerste twee onderdelen van de WIA-keuring stond ik stil in deel 1 en deel 2. In dit 3e blog over de WIA-keuring vertel ik hoe het arbeidsongeschiktheidspercentage berekend wordt.

Hoe wordt het arbeidsongeschiktheidspercentage berekend?

Na het gesprek met de verzekeringsarts bekijkt de arbeidsdeskundige welk werk je nog kunt doen. Dit gebeurt aan de hand van een speciaal computersysteem; het CBBS. De arbeidsdeskundige selecteert minimaal 3 functies. Het loon van de middelste functie is jouw zogenoemde ‘resterende verdiencapaciteit’. Dit is theoretisch gezien het loon dat je nog kunt verdienen. Vervolgens vergelijkt de arbeidsdeskundige dit loon met het loon dat je verdiende voordat je ziek werd (in vaktaal: het maatmanloon). Het verschil tussen de resterende verdiencapaciteit en het maatmanloon is het arbeidsongeschiktheidspercentage voor de WIA.

Lees alles over onze aanpak bij 're-integratie' en
download onze gratis flyer!

Download de gratis flyer

Rekenvoorbeeld arbeidsongeschiktheidspercentage

Frans verdiende als gasfitter € 25,- bruto per uur. Na een ongeval kan hij volgens de arbeidsdeskundige aan de slag als parkeerwachter, portier of sluiswachter. Als parkeerwachter kan hij € 19,- per uur verdienen, als portier € 17,25 euro en als sluiswachter € 21,-. Aan de hand van het middelste loon, dus dat van parkeerwachter, wordt de arbeidsongeschiktheid van Frans berekend. Het verschil tussen zijn oude loon en het loon dat hij nog kan verdienen is € 25 – € 19 = € 6 euro. Ten opzichte van zijn oude loon kan Frans dus nog maar 76% verdienen. Toch is Frans voor de WIA niet arbeidsongeschikt, daarvoor is namelijk vereist dat Frans minder dan 65% van zijn oude loon kan verdienen.

Nu weet je hoe het arbeidsongeschiktheidspercentage berekend wordt. Op basis van dit percentage wordt bepaald welke WIA-uitkering je zult krijgen.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
© 2023 Enroute B.V.
Website door VNK media en Daan Schaart