Olaff Smit

Opgeleid als arbeidsdeskundige en adviseur duurzame inzetbaarheid ondersteunt Olaff werkgevers bij het besparen op verzuimkosten en het vergroten van de inzetbaarheid van medewerkers. Wil je hier meer over weten? Neem contact met hem op.

Werknemer Verzuim
15 december 2022

WIA-keuring (3 van 3) - Het arbeidsongeschiktheidspercentage

In een aantal blogs behandelen we de meest gestelde vragen over de WIA-keuring. Vandaag staan we stil bij het berekenen van het arbeidsongeschiktheidspercentage en geven we een rekenvoorbeeld. 

De WIA-keuring bestaat uit een afspraak met de verzekeringsarts, een onderzoek door de arbeidsdeskundige en het vaststellen van de mate van arbeidsongeschiktheid. Bij de eerste twee onderdelen van de WIA-keuring stonden we stil in deel 1 en deel 2 van deze serie blogs. In dit 3e blog over de WIA-keuring vertellen we hoe het arbeidsongeschiktheidspercentage wordt berekend.

Hoe wordt het arbeidsongeschiktheidspercentage berekend?

Na het gesprek met de verzekeringsarts bekijkt de arbeidsdeskundige welk werk je nog kunt doen. Dit gebeurt aan de hand van een speciaal computersysteem. De arbeidsdeskundige selecteert minimaal 3 functies. Het loon van de middelste functie is de ‘resterende verdiencapaciteit’. Vervolgens vergelijkt de arbeidsdeskundige dit loon met het loon dat je verdiende voordat je ziek werd (het maatmanloon). Het verschil tussen de resterende verdiencapaciteit en het maatmanloon x 100% is het arbeidsongeschiktheidspercentage voor de WIA.

Lees alles over onze aanpak bij 're-integratie' en
download onze gratis flyer!

Download de gratis flyer

Rekenvoorbeeld arbeidsongeschiktheidspercentage

Loes verdiende 35 euro per uur. Dit is haar maatmanloon. Door een ongeluk kan zij haar werk niet meer doen. De arbeidsdeskundige selecteert drie functies die Loes nog wel kan uitoefenen. De functie met het middelste loon verdient 17 euro per uur. Het verschil tussen haar oude loon en het loon dat zij nog kan verdienen is 18 euro.

De rekenformule voor het arbeidsongeschiktheidspercentage is

(maatmanloon-restverdiencapaciteit)/maatmanloonx100%=arbeidsongeschiktheids percentage

Voor Loes betekent dit: 18/35x100%=51%. Loes is dus voor 51% arbeidsongeschikt en heeft recht op een WIA-uitkering. 

Nu weet je hoe het arbeidsongeschiktheidspercentage berekend wordt. Op basis van dit percentage wordt bepaald welke WIA-uitkering je zult krijgen. Wil je meer lezen over de verschillende soorten WIA-uitkeringen? Lees dan onze serie over WIA-uitkeringen

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
© 2024 Enroute B.V.
Website door VNK media en Daan Schaart