Jacqueline Dorhout

Jacqueline is re-integratiecoach en casemanager bij Enroute en specialist in verzuim & re-integratie vraagstukken. Wil je meer weten over Jacqueline? Neem contact met haar op.

1 april 2018

7 tips voor solliciteren met een arbeidsbeperking

Solliciteren is spannend. Helemaal als je door een handicap of chronische ziekte een arbeidsbeperking hebt. Laat je daardoor niet tegenhouden! De mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn tegenwoordig flink aan het groeien. Deze sollicitatietips vergroten je kansen ook aanzienlijk.

Tip 1: Begin bij wat je kunt

Wanneer vermeld je dat je een arbeidsbeperking hebt door een handicap of chronische ziekte? Daar kun en moet je natuurlijk eerlijk over zijn, maar wel op het juiste moment: als het relevant is voor je werk. Dat verschilt per situatie. Denk daar goed over na en begin altijd bij de dingen waar je goed in bent!

Tip 2: Verdiep je in de bedrijfscultuur

Werkgevers staan steeds meer open voor diversiteit op de werkvloer. Als je met een arbeidsbeperking solliciteert bij een bedrijf dat dit belangrijk vindt, vergoot dat je kansen al flink. Verdiep je daarom goed in de bedrijfscultuur van organisaties die interessant zijn voor jou.

Tip 3: Vraag advies

Je staat er bij het solliciteren nooit alleen voor! Vrienden, familie, huisgenoten of een loopbaan- of re-integratieadviseurs van Enroute kunnen je altijd tips en feedback geven. Benut dat!

Tip 4: Vermeld beschikbare voorzieningen in een sollicitatiebrief

Schrijf je een sollicitatiebrief? Vermeld dan expliciet welke financiële tegemoetkomingen er bestaan voor de werkgever. Veel werkgevers zijn hiervan niet goed op de hoogte. UWV biedt verschillende voorzieningen en financiële voordelen als een organisatie iemand met een arbeidshandicap in dienst neemt.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Korting op WIA-/WAO- en WW-premies
  • Subsidies voor aanpassingen op de werkplek
  • Begeleiding van een jobcoach voor werknemers
  • Ziektewetuitkering of compensatie bij ziekte (no-riskpolis)
  • Proefplaatsing met behoud van uitkering (2 maanden)
  • Minder loon betalen als werknemer met Wajong-uitkering minder presteert

Tip 5: Speel open kaart tijdens een gesprek

Yes! Je mag op sollicitatiegesprek! En dan? In dit gesprek kun je beperkingen die van invloed zijn op je werk het best wél benoemen. Door dit zelf actief te doen, kun je de regie nemen en er een positieve draai aan geven. Begin bij je kracht en kwaliteiten en denk vooraf goed na over jouw pluspunten voor de specifieke organisatie en functie.

Tip 6: Blijf ontwikkelen en leren

Wil je je kansen op de arbeidsmarkt vergroten of heb je door een arbeidsbeperking tijd (voor werk of studie) verloren? Blijven leren en ontwikkelen is de oplossing. Het maakt je aantrekkelijker voor werkgevers en kan zorgen dat je breder inzetbaar bent. Leren en ontwikkelen kan op verschillende manieren: met een opleiding, thuisstudie, tijdens bestaand werk een stage of vrijwilligerswerk. Denk ook eens aan een loopbaan- en studieadvies van Enroute. Je eigen adviseur helpt je snel op weg!

Tip 7: Geloof in jezelf en wees geduldig

Solliciteren is hard werken, spannend en vaak ook niet leuk. Dat geldt voor iedereen. Met een arbeidsbeperking is het soms extra frustrerend. Dan is het belangrijk om geduldig te blijven. Ook al lijkt een baan ver weg: geef niet op! Vaak lukt het wel en je hebt maar één geschikte werkgever met een passende baan nodig. Blijf daarom uitgaan van je eigen kracht en kwaliteiten. Geloof daarin en laat je niet ontmoedigen door ‘tegenwind’.

Meer weten voor solliciteren met een arbeidsbeperking?

Wil je meer weten over het solliciteren met een arbeidsbeperking of de hulp die je kunt krijgen bij ons loopbaanadvies- en re-integratiebureau? Neem dan contact met mij op!

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
© 2024 Enroute B.V.
Website door VNK media en Daan Schaart